Cacaoboom en -oogst

  

Theobroma Cacao

De grondstof voor chocolade is cacao. Cacao wordt gemaakt uit de bonen van de cacaoboom. De officiële naam van de boom is ‘Theobroma Cacao', wat ‘drank van de goden' betekent en is afgeleid van het Griekse theos (god) en broma (drank). De 18e-eeuwse Zweedse plantkundige Linnaeus besloot de boom zo te noemen vanwege haar belangrijke rol in de Zuid-Amerikaanse geschiedenis en cultuur.

Leuk om te weten

Enkele wetenswaardigheden op een rij:
- de tropische boom groeit in landen langs de evenaar in een vochtig klimaat en houdt van zon en schaduw;
- de bomen kunnen zo'n 15 meter hoog worden, maar worden vaak korter gesnoeid in verband met het oogsten van de cacaovruchten;
- de cacaoboom bloeit het hele jaar door met 50.000 tot 100.000 kleine reukloze witte en roze getinte bloemetjes;
- slechts een fractie van deze bloemen wordt door insecten bevrucht, daarom is kunstmatige bevruchting inmiddels een veel toegepaste methode;
- elke boom geeft per jaar zo'n 20-30 cacaovruchten, die als kleine ovale meloenen zowel aan de stam als de takken groeien;
- in de cacaovrucht zitten de cacaobonen, deze zijn wit en zuur van smaak;
- elk land/regio heeft zijn eigen cacaobonen, deze variëren in kwaliteit, kleur en smaak.

De oogst

De cacaoboom geeft het hele jaar vruchten, maar het meestal wordt geoogst tussen september en maart. Het oogstproces gebeurt nog handmatig, aangezien geld en kennis voor de aanschaf van machines ontbreekt in de vaak arme ontwikkelingslanden, waar de cacaoboom groeit.
Met machetes (hakmessen) worden de vruchten losgesneden van de stam of takken, waarna de vruchten met hakmessen worden open gehakt. In elke cacaovrucht zitten 25-50 eivormige, kleur- en geurloze zaden, verdeeld over langwerpige rijen en verpakt in een zoet, een beetje naar lychees smakend, wit vruchtvlees.

De wereldoogst van cacao

De oogst van cacaobonen uit de hele wereld is als volgt te verdelen:
68% komt uit West-Afrika: Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen
19% komt uit Azië en Oceanië: Papoea-Nieuw-Guinea, Java en Sumatra
13% komt uit het Caribische gebied en Midden- en Zuid-Amerika: Trinidad, de Dominicaanse Republiek, Brazilië, Ecuador, Colombia, Mexico en Venezuela

70% van de chocolade van eenvoudige kwaliteit

Helaas is het overgrote deel van de cacao in de wereld van matige kwaliteit. De Europese markt voor chocolade wordt gedomineerd door een handvol grote bedrijven - Cargill, Callebaut, ADM en Kraft - die hun bonen afnemen bij kleine, arme boeren in West-Afrika en Zuid-Amerika. Voor deze grote bedrijven is cacao een bulkproduct, waarbij prijs belangrijker is dan de kwaliteit van het fermentatie- en droogproces.

Na aankomst in Europa worden deze bonen - uit alle windstreken van de wereld - op een hoop gegooid, groen en rijp door elkaar. Er wordt snel en goedkoop massachocolade van gemaakt, die met een aantrekkelijke wikkel er om heen wordt aangeboden in de supermarkt. Dit leidt er toe dat 70% van de chocolade op de wereldmarkt van eenvoudige kwaliteit is.

Superieure chocolade bij Taste for Chocolate

Gelukkig is er ook een tegenbeweging gaande van bedrijfjes die superieure cacaobonen proberen op te sporen om daarvan uitzonderlijke goede chocolade te maken. Die ook nog eens goed zijn voor de arme boeren en het regenwoud. Taste for Chocolate biedt vooral deze kleinere, kwalitatief goede chocolades aan in haar webwinkel. Informatie over onze merken Åkesson's, Amedei, Ananda, Black River Chocolate, Coppeneur, Original Beans en Pacari kan je terugvinden op deze site.