Chocolade bewaren

  

Alleen als u écht van de chocolade kunt afblijven...

  

  

Bewaaradviezen

• Pure chocolade is ongeveer 1,5-2 jaar houdbaar.
• Melk- en witte chocolade is ongeveer 1-1,5 jaar houdbaar.
• Bewaar chocolade altijd ingepakt op een droge, donkere plaats.
• Voorkom temperatuurschommelingen; leg chocolade niet in de koelkast, een kamertemperatuur tussen de 12-20 °C is prima.
• Leg chocolade niet in de buurt van sterk geurende producten. Chocolade neemt gemakkelijk geuren op, waardoor de kwaliteit van de chocolade minder wordt. Een vershoudbakje of trommeltje voorkomt dit.
• Mocht de uiterlijke houdbaarheidsdatum van de fabrikant zijn verstreken dan is chocolade zeker niet bedorven. De kwaliteit wordt echter langzaam minder. 

Verkeerd bewaard

• Vetrijp of Bloom ontstaat als de chocolade bij te hoge of sterk schommelende temperaturen is bewaard. Een dun laagje cacaoboterkristallen komt naar boven en toont aan de buitenkant van de chocolade een wit, vlekkerig laagje. De chocolade glanst niet meer en is dof. Je kunt de chocolade nog wel eten, maar de smaak is wel iets minder.
• Suikerrijp ontstaat als de chocolade een paar keer is blootgesteld aan te hoge temperaturen. Het vocht in de chocolade condenseert en er vormen zich kleine waterdruppels. Hierdoor maken de suikers zich los van de chocolade. Het vocht verdampt en de suiker blijft op de chocolade liggen, wat grote, grauwe onregelmatige vlekken geeft.
• Oxidatie ontstaat als de tijd de vetten in de chocolade langzaam oplost. De chocolade krijgt een onaangename geur en smaak.