Chocolade proeven

  

De kunst van het proeven

Chocolade proeven betekent het herbeleven van de reis die de met zorg bereide chocolade heeft gemaakt. Geuren en smaken uit exotische oorden dringen zich onwillekeurig aan je op. Iedere hap van goede chocolade is een meeslepende ervaring die begint met het plezier van de verpakking openen ......

Chocoladeproeverij

Als je meer wilt weten over chocolade en bewust wilt leren genieten, kan je het beste onze chocoladeproeverij bezoeken. Je proeft verschillende cacaobonensoorten, afkomstig uit de hele wereld, bespreekt ze met elkaar en leert uiterlijk, geur en smaak te vergelijken en ontdekt op deze manier je eigen smaakvoorkeuren.

Zintuigen op scherp

Een echte chocoladeproeverij lijkt op een wijnproeverij. De beste tijd om chocolade te proeven is rond 11.00 uur 's morgens of aan het eind van de middag rond 18.00 uur. Op deze momenten van de dag staan onze zintuigen - zien, horen, voelen, ruiken en proeven - op scherp. Wij raden aan niet meer dan 4-5 verschillende chocolades te vergelijken. Na het proeven van een aantal chocolades raken de smaakpapillen op je tong en je neus verzadigd en kan je de chocoladesmaak niet meer spontaan beoordelen.

'Knak' tussen je tanden

Chocolade wordt het beste geproefd in een zo veel mogelijk geurvrije omgeving waar de temperatuur tussen de 20-23 °C is. Haal bloemen, kaarsen of ander eten bij de chocolade weg, zodat je de subtiele aroma's van de chocolade goed kunt ervaren. Zorg dat je een glas water, zonder koolzuur, en wat droog brood klaar hebt staan om tussen het proeven je smaak te neutraliseren. Je begint met de chocolade met het laagste cacaopercentage. Om de vluchtige geurcomponenten naar voren te halen, kan je de chocolade even warm wrijven tussen duim en wijsvinger. Goede chocolade heeft een bite en moet knakken als je je tanden er in zet.

De geur en smaak van chocolade

De geur is in eerste instantie zoet, maar gaat bij het inhouden van de adem langzaam over in een bittertje. Dan is de mond aan de beurt voor de meest intense ervaring. Neem de tijd om de chocolade in al zijn facetten te proeven. Kauw het stuk niet gelijk stuk, maar geef het de tijd om langzaam te smelten op de tong. Een complex geur- en smaakpalet neem je waar wanneer de chocolade langzaam smelt. De smaak is intens en langdurig. Zuig de smaak op en kauw tenslotte een paar keer om de chocolade vol in de mond te proeven.

Smaken van citrus, noten.....

Door op deze manier te proeven, ontvouwen de smaken zich langzaam als een ontluikende bloem. Zoet, zout, zuur en bitter, maar ook tonen van aarde, noten, citrus, caramel etc. Je proeft in de verschillende chocolades meer of minder zuren, meer of minder suiker en beleeft variaties aan fijnheid en zachtheid in de structuur. Hoe delicater de chocolade, hoe intenser de smaakbelevenis. Wat achterblijft, is de nasmaak, die bij goede chocolade lang aanhoudt en waarin diverse smaaktonen te onderscheiden zijn.

Uitademen via de neus

Een professional houdt aan het eind van het proeven nog even zijn adem in en ademt stootsgewijs uit via de neus. Die techniek verbetert de waarneming van de aroma's (soms wel 600!) en stelt de professionele chocoladeproever in staat om ongekende smaaknuances te onderscheiden.

Wegdromen

Als je deze smaakbelevenis een keer hebt ervaren, begrijp je dat chocolade meer is dan de reep in de supermarkt. Je zult kieskeuriger worden en op zoek gaan naar nieuwe chocoladesensaties om te genieten, te proeven, weg te dromen en te ontdekken. Veel plezier!