Smaken verschillen

  

Wat is de smaak van chocolade?

Iedereen kent de smaak van chocolade. Helaas is dit vaak de smaak van goedkope massachocolade uit supermarkten, warenhuizen en zoetwarenwinkels. Zoete, vlak smakende chocolade gemaakt van goedkope bulkcacaobonen, die afkomstig zijn uit de hele wereld. In de fabriek worden ze op een hoop gegooid en snel, goedkoop en efficiënt tot een chocoladereep verwerkt. Vaak voegt men - naast veel suiker - nog melkbestanddelen, noten en rozijnen aan toe om de vlakke smaak te maskeren. Is dat de smaak van chocolade?

Taste for Chocolate kiest kwaliteit

Wie bereid is verder te kijken, zal échte chocoladesmaken ontdekken. Het is een ware ontdekkingsreis, die de zintuigen en de verbeelding prikkelt. Akesson's, Amedei, Ananda Chocolate, Black River Chocolate, Coppeneur, Original Beans en Pacari zijn onze chocolademerken en daar zijn wij trots op. Stuk voor stuk zijn het merken, die met passie de lekkerste chocolade maken van de beste cacaobonen uit de hele wereld. Achter elk merk gaat een verhaal schuil, een boeiende geschiedenis, maar vooral een lange zoektocht naar de beste chocolade. Veel merken kiezen bewust voor biologische bonen en Fair Trade of streven hiernaar in de toekomst. Elk hebben ze oog voor de sociaal economische omstandigheden van de cacaoboeren en steunen lokale initiatieven om het leven daar te verbeteren. U zult ervaren, dat u met meer kennis over de achtergrond van cacao, uw smaak voor chocolade kunt ontwikkelen. Voortaan geniet u nog meer van dat zalige, smeltende gevoel in uw mond, als u eet van het geschenk van de goden: Theobroma Cacao.

Smaak en land van herkomst

Kleine chocolatiers hebben echt een passie voor chocolade. Ze gebruiken meestal cacaobonen van hun eigen plantages, die verspreid liggen over de hele wereld. Van Madagaskar tot Java. Ze besteden eindeloos veel tijd aan het bereiden van de fijnste chocolade, waarbij kunstmatige aroma's en conserveringsmiddelen uit den boze zijn. De recepten zijn familiegeheimen, die generatie op generatie overgaan. Allen streven ze naar perfecte chocolade, die zacht wegsmelt op de tong, heerlijk smaakt en waarvan je nog lang nageniet. Chocolade die je niet per reep eet, maar per stukje. Lekker bij een sterke espresso na een diner of genietend met een goed glas wijn.

Omdat de cacaobonen van deze chocolademerken zijn terug te voeren naar het land van herkomst is de smaak vaak karakteristiek. Zo is cacao uit Ecuador mild van smaak, soms zelfs fruitig. In Indonesië komen tonen naar boven, die wat weg hebben van paddenstoelen, bos en hout. En uit Madagaskar komt cacao, die rode bessen in het aroma heeft.

Smaakvoorkeuren

De smaak van chocolade verschilt per land. De Engelsen geven de voorkeur aan romige melkchocolade en combinaties met gember of munt. De Belgen staan bekend om hun rijk gevulde pralines, terwijl de Duitsers meer van gevulde chocoladerepen houden. De Fransen eten liever pittige chocolade en Italianen kiezen voor chocolade met noten, zoals amandelen, pistache en hazelnoten.

De Nederlandse voorkeur

De Nederlander heeft geen speciale voorkeur, hoewel ouderen liever pure chocolade eten en jongeren meer van romige chocolade houden. Schijnbaar hebben Nederlanders smaaklevenservaring nodig om de smaak van pure chocolade te leren waarderen. Van elke 100 mensen eet 65% het liefst melkchocolade, 25% pure chocolade en 10% witte chocolade.

Mannen eten meer chocolade dan vrouwen

De veronderstelling dat vrouwen chocolade-experts zijn, omdat ze er het meest van eten, klopt niet. Nederlandse mannen eten nog meer. Uit onderzoek van bureau Tangram, uit september 2009 in opdracht van Mars, blijkt dat maar liefst 72 procent van de mannen minstens één keer in de week chocolade eet. Van de vrouwen is dat 70 procent. Toch zien vrouwen zichzelf als de chocolade-experts. Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen vindt dat mannen chocolade vooral simpelweg ‘eten', terwijl vrouwen ervan ‘genieten'. Vrouwen zouden echt van chocolade houden, meer smaakgevoel hebben dan mannen en chocolade intenser beleven. De mannen zijn het hier helemaal niet mee eens, ze zouden net zoveel van chocolade houden als vrouwen.

Melk of puur?

De voorkeur voor melk of puur is uiteraard persoonlijk. In een reep met een hoog cacaopercentage komt de karakteristieke smaak van een edelcacaoboonsoort uiteraard meer naar voren dan in een reep met een lager cacaopercentage, waaraan melkbestanddelen zijn toegevoegd. Toch zijn er hoge kwaliteit melkchocoladerepen met een cacaopercentage van 50%, die zich uitstekend onderscheiden in smaak. Over het algemeen wordt echter een cacaopercentage van 70% aanbevolen om de aroma's en het karakter van de verschillende cacaosoorten goed te ruiken en te proeven.

Als je een echte melkchocoladefan bent, adviseren wij te beginnen met repen, die een laag cacaopercentage (50%) hebben. Het geleidelijk ‘opvoeren' van je smaak naar extra pure chocolade met een cacaopercentage van meer dan 70% gaat best gemakkelijk. Je zult verrast zijn, dat pure chocolade helemaal niet bitter of wrang smaakt. Dit is een hardnekkig vooroordeel, dat is veroorzaakt door de goedkope pure massachocolade, die verkrijgbaar is supermarkten, warenhuizen en zoetwarenwinkels. De hoge kwaliteit van de cacaobonen en een zorgvuldig verwerkingsproces zorgen voor een smakelijke reep chocolade. En niet onbelangrijk: hoe hoger de cacaokwantiteit, hoe minder suiker er in zit. En dat is wel zo lekker als je het niet kunt laten om nog een stukje te nemen. Voor je het weet, ga je pure chocolade waarderen en heb je ongemerkt je smaakpalet voor chocolade enorm uitgebreid.

Met een smaakje?

De wereld van chocolade kent een grenzeloze variatie aan smaken, waarbij niets te gek lijkt. Chocolade met chili is al bijna gemeengoed bij alle chocolatiers. Maar wat te denken van pure chocolade met tequila of Shiraz wijn, chocolade met saffraan, met frambozen, met rozenaroma of zelfs met zeezout? Of witte chocolade met Italiaanse pistachenoten. Niets is te gek en veel smaakjes zijn verrassend lekker. Gewoon proberen dus.

Voedingswaarden

De voedingswaarde van een cacaoboon is hoog. Niet voor niets zaten er chocoladerepen in de voedselpakketten, die de Amerikanen vanuit vliegtuigen dropten tijdens de bevrijding van de tweede wereldoorlog! Een cacaoboon bevat voor de helft cacaovet, een kwart koolhydraten (met natuurlijke suikers) en verder proteïnen, water en mineralen als kalk, ijzer en magnesium. Een boon zit daarnaast barstenvol vitaminen A (goed voor weerstand, ogen, huid en haar), B1 (goed voor energiehuishouding en zenuwstelsel), B2 (goed voor spijsvertering), B6 (goed voor rode bloedcellen) en de opwekkende stoffen cafeïne, fenylethylamine en theobromine.

De onderstaande voedingswaardetabel is gebaseerd op een reep van 75 gram.

Bron: www.voedingswaardetabel.nl

Reep van 75 gram                    Pure chocolade Melk-chocolade Witte chocolade
Voedingswaarde      
energie (kcal) 385 kcal 406 kcal 420 kcal
energie (kJ) 1614 kJ 1700 kJ 1760 kJ
water 8,0 g 1,6 g 0,1 g
eiwit 4,0  g 6,9 g 5,7 g
koolhydraten 36,8 g 41,3 g 43,5 g
suikers 36,8 g 41,3 g 42,8 g
vet 24,8 g 23,6 g 25,0 g
verzadigd vet 15,2 g 14,3 g 15,4 g
enkelvoudig onverz. vet 0,0 g 0,0 g 9,0 g
meervoudig onverz. vet 0,0 g 0,0 g 0,6 g
cholesterol 0,0 g 0,0 g 18,0 mg
vezels 0,8 g 0,9 g 0,0 g
Vitamines      
A 0,01 mg 0,04 mg 0,04 mg
B1 0,03 mg 0,08 mg 0,07 mg
B2 0,10 mg 0,28 mg 0,34 mg
B6 0,04 mg 0,08 mg 0,04 mg
B11 5 mcg 5 mcg 8 mcg
Mineralen      
natrium 15,0 mg 44,0  mg 83,0 mg
kalium 300,0 mg 353,0  mg 255,0 mg
calcium 48,8 mg 63,8 mg 187,5 mg
fosfor 217,5 mg 180,0  mg 150,0 mg
magnesium 75,0 mg 3,0 mg 20,0 mg
ijzer 2,4 mg 1,72 mg 0,19 mg
koper 0,08 mg 0,97 mg 0,38 mg
zink 1,5 mg 0,15 mg 0,38 mg